sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Koskikaran luontopolku pesee kasvonsa


Nurmijärven Myllykoskella sijaitseva Koskikaran luontopolku on saamassa pian uutta ilmettä. Reilun kilometrin pituista reittiä virkistetään mm. uusimalla opastuskylttejä ja sen varrella olevia rakenteita. Alueelle avataan myös erillinen puulajipolku. Uusitun luontopolun avajaiset järjestetään Suomen luonnonpäivänä 20.5.2017 Villinny keväästä -teemalla.


"Lumalaiset" luontopolulla


Minulla on takana veljesten verran vuosia nurmijärveläisenä. Tässä ajassa Myllykoski ja Koskikaran luontopolku ovat tulleet tutuiksi. Luontopolun, maiseman ja opastaulujen yksityiskohtia on kuitenkin tullut harvoin tutkiskeltua ajan kanssa. Siihen sain tilaisuuden lauantaina, yhteiskierroksella useamman ensikertalaisen, ei-paikkakuntalaisen kävijän kanssa.

Olen osallisena tulevaan avajaishumuun yhtenä Kiljavan Opiston luontomatkailun opiskelijoista. Vastuullamme on mm. järjestää osa avajaispäivän ohjelmapisteistä, osallistua tapahtuman markkinointiin sekä laatia avajaistilaisuuden pelastus- ja turvallisuusdokumentit. Turvallisuussuunnitelmaan sisältyvää riskikartoitusta varten vietimme keväisen aamupäivän Koskikaran luontopolun maisemissa. Tulevina luontomatkailun ammattilaisina tutkimme samalla kriittisellä silmällä luontopolun toteutusta sekä alueen maisema-arvoja. Hehkutetusta uusitusta Koskikarasta ei vielä kuukautta ennen avajaisia ollut näkyvissä höyhentäkään, joten uudistamiseen liittyvät toimenpiteet jäivät tutustumiskierroksella oman mielikuvituksemme varaan.

Näiden havaintojen ja toiveiden myötä jäämme mielenkiinnolla odottamaan uutta, virkistynyttä versiota Koskikaran luontopolusta.

Kiljavan Opiston luontomatkailun opiskelijat (ja opet)


Opastaulut - luonnon suuret ihmeet?


Monia luontopolkuja on tullut vuosien saatossa tallattua. Useimmiten lähtöpisteen reittikartoille on merkitty huomion arvoisia kohteita ja näköalapaikkoja. Ne luovat odotuksia reitin tarjoamista luontoelämyksistä.

Vanha syrjässä sijaitseva Koskikaran lähtöpisteen opastaulu esittelee reitin nähtävyyksinä opastauluja: isot taulut ja kohdetaulut on merkitty erikseen. Kuvittelemme tilalle uudet, upeat opastaulut, jotka esittelisivät meille olennaisempia asioita, vaikkapa näkymän peurapellolle, sammalpohjaisen sysimetsän tai monien muurahaiskekojen elämää.

Opastaulut nähtävyyksinä luontopolun varrella

Luontopolun varrella on useita mahtavia muurahaiskekoja


Angry birdien valtakunta?


Polun varrella mieleen putkahtaa huvittunut pelko "vihaisista linnuista". Kai sellaisista pitäisi varoittaa luonnossa liikkujia? Voimme kuitenkin huokaista helpotuksesta, sillä tämä ei näytä kiukustuneen palokärjen työltä... Lisäys toivomuskaivoon: Uusitun luontopolun käyttäjien tulisi liikkua poluilla kädessään järki, eikä kirves.

Järki käteen, luontopolun käyttäjät!


Opasteita vai linnun "roiskeita"?


Useimmat paikalliset tuntevat Koskikaran luontopolun, eikä eksymisen vaaraa ole. Mitä jos polulle haluaisi poiketa aasialainen stopover-matkailija ennen jatkolentoa, tai kotimainen lomailija ajomatkan varrella?

Myllykosken kylttejä seuraamalla löytää kyllä koskimaiseman, mutta Koskikaran luontopolusta ei ole tehty erityisen suurta numeroa. Olisipa innostavaa, jos uusittu luontopolku tuunattaisiin reittiopasteita myöten koskikaraan liittyviksi!

Nykyisen polun reittiopasteiksi ilmenevät haalistuneet ja hieman sammaloituneet vaaleat merkkiläiskät puissa. Voisivathan ne tavallaan koskikaraan liittyä, sillä ne näyttävät vähän samalta kuin auton ikkunat kesällä lokkiparven käsittelyn jälkeen. Reitiltä löytyy myös vihreitä maalimerkkejä sekä viikinkiajan mieleen tuova logo - näiden merkitys jää meille arvoitukseksi.

Kokoelma opasteita - missä Koskikara-teema?


Yllättävä suosikkimaisema?


Luontopolun metsäiseltä osuudelta luontoharjaantuneet silmämme löytävät mukavia yksityiskohtia, joissa mieli lepää: Linnut laulavat, sammal on pehmeää ja vanha mäntymetsä on ilo silmälle. Reitin kaunein koskimaisema kohtaa meidät yllättävässä paikassa. Pysähtyminen ei kuitenkaan ole mahdollista tukkimatta muiden kulkijoiden reittiä. Tässä "kaltevan tornin" juurella tekisi mieli istua hetki, nauttia virtaavasta vedestä, hörpätä vaikka kahvit. Takana kohoava jyrkkä ja sammaleinen kallioseinä pehmentää jopa liikenteen ääniä, antaen lisäpisteet maisemalle. Yhteen ääneen toteamme, että paikka ansaitsisi maisematasanteen ja penkin.

Ihastuttava sammaleinen kalliomaisema väsähtäneen opastaulun takana

Tulevien luontomatkailun ammattilaisten valitsema suosikki-koskimaisema 


Tuli pyrstön alla?


Nuotiopaikalle olisi kiva istahtaa viettämään hetki aikaa yhdessä ja jutustelemaan muiden retkeilijöiden kanssa. Kuvittelemme miten tuli tuo tunnelmaa ja retkieväät maistuvat. Ehkä tällä eväspaikalla puut ovat olleet lopussa ja makkaran paistoon on napattu puutavaraa penkeistä? Ai niin, kiva kun kävitte, ja sitten vielä nimi näkyville "vieraskirjaan" nuotiopaikan kylkeen. Ei, ei näin... Luontopolun nuotiopaikan kunto on kerrassaan masentava.

Unelmissamme kaikki vauvasta vaariin osaisivat antaa arvoa Nurmijärven kunnan rahalla ja vaivalla rakentamille yhteisille lähiluonnon liikunta- ja ajanvietepaikoille. Pitäisimme niitä yhteisvoimin edustavassa kunnossa tuhoamisen sijaan.

Nuotiopaikan penkit ovat kokeneet kovia

Eräänlainen "vieraskirja"


"Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku..."


Pidämme kovasti peukkuja, että ainakin osa toivomuskaivoon lapioimistamme toiveista täyttyisi. Pian meillä on käytössämme uusi, virkistävämpi Koskikaran luontopolku. Pidämmehän siitä hyvää huolta jatkossa, vaikka kaikkien nurmijärveläisten voimin?

Me olemme mukana avajaistunnelmissa, tulethan sinäkin!Luonnon lähetti
&
Kiljavan Opiston "lumalaiset" 2017 - 20182 kommenttia:

  1. Viikinkiajan logo on melonnan rantautumispaikan merkki. Ei siis liity luontopolkuun on vain sen varrella kuten kalastuksenkin ohjeistukset. Kieltämättä merkki ei ohikulkijalle aukene. On muuten yllättävän hyväkuntoinen vielä n 10vuodenkin jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos keke infosta! Vuorokausi lumalaisten vierailun jälkeen joku "angry bird" oli roikkunut rantautumismerkin vinksalleen. (Yritin sitä eilen nostaa pystyyn kun kävimme linnunpönttökierroksella.)

      Poista